top of page
  • Szerző képeTripsánszki Éva

CroquemboucheHozzávalók


A tésztához: - 2 dl víz - 12 dkg vaj - 20 dkg liszt - 1 csipet só - 2 csipet cukor - 6 db tojás


A vaníliás krémhez: - 5 dl tej - 4-5 ek cukor - 2 cs. bourbon vaníliás cukor - 3 tojás sárgája - 3 ek liszt


A cukorkaramellhez: - 30 dkg cukor A dekoráláshoz: - némi aranyszínű cukorgyöngy


Elkészítés


Az égetett tésztához a vajat, a sót, a cukrot és a vizet tálba öntjük, lassú tűzön, folyamatos keverés mellett felforraljuk. Addig kavarjuk, míg a tészta teljesen összeáll, elválik az edény falától. Ekkor leemeljük a tűzről és a tojásokat egyenként hozzáadva alaposan elkeverjük. Fontos, hogy minden tojás után kavarjuk össze jól a masszát! A munkamenet elég nehéz, sőt, ahogy haladunk, úgy kell egyre több erő az alapos összedolgozáshoz. Amikor jól kidolgoztuk a tésztát, óvatosan habzsákba kanalazzuk, melynek egyik sarkán nem túl nagy lyukat vágunk. Egymástól nagyobb távolságra nagyobb mogyorónyi halmokat nyomunk. Amikor kész, vizes ujjal a tésztahalmok csúcsait finoman lenyomjuk, elsimítjuk, mert ennél a fánktoronynál fontos, hogy szép, gömbölydedek legyenek a fánkok. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, aljába egy tepsiben vizet teszünk, hogy a sütő jó gőzös legyen. A tésztahalmokkal telerakott tepsit betoljuk a sütőbe, majd 10 percig légkeveréssel sütjük. Ezután a légkeverést kikapcsolva további 15-20 percig sütjük a fánkocskákat, míg szép arany színük nem lesz. Megérintve az aljukat kopogó hangot kell hallanunk. Nyitott és kikapcsolt sütőben hagyjuk teljesen kihűlni. A krémhez a tojások sárgáját a cukrokkal és pár kanál tejjel habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet és simára kavarjuk. A többi tejet felforraljuk, majd hőkiegyenlítés után beleöntjük a tojásos keveréket és folyamatosan kavarva lassú tűzön besűrítjük. (A hőkiegyenlítés azt jelenti, hogy kanalanként a tojásos részhez forró tejet kavarunk, míg nagyjából eléri a forró tej hőfokát, így összeöntve a tojás nem csapódik ki, szép sima krémet kapunk.) Ezután kihűtjük a krémet.

A fánkocskák alját egy hurkapálcával óvatosan kifúrjuk, a hideg krémet nyomózsákba töltjük, amelybe nagyon apró lyukú nyomócsőrt illesztünk. A fánkokat megtöltjük az édes krémmel. A cukorkaramellhez a cukrot egy nyeles edénybe öntjük és lassú tűzön felolvasztjuk. Ne kavarjuk, elég az edényt mozgatni. (Nem könnyű dolog kanálról, villáról eltávolítani kihűlés után.) Addig forraljuk, míg szép aranybarna színt nem kap és selymesen sima állaga nem lesz. Vigyázzunk, rendkívül forró, komoly égési sérülést szenvedhetünk, ha ránk csöppen! A tűzről levéve a töltött fánkokat óvatosan belemártjuk, majd egy kisebb tálra illesztünk középre egyet. Ez fogja stabilan tartani a tornyot. A középső fánk mellé körben hozzáragasztunk annyi fánkot a karamellbe mártás után, ami szép kört formál majd. Néhány fánkot arany cukorgyöngybe mártunk, míg a karamell nem dermed meg, ezeket a sorok közé szépen elosztva beillesztjük, néhány mázatlan fánkkal együtt. Erre következik a második sor, ami kissé beljebb kerül, így alakul ki a torony kúp formája. Addig haladunk fölfelé, amíg már csak egy darab fánkot kell illesztenünk a torony csúcsára.

Ha kész a torony, már csak egy villa segítségével kell vékony karamellszálakat húznunk köré. Ha a karamell nagyon dermedne, nyugodtan melegítsük fel újra, de vigyázzunk, minél többször melegítjük, annál sötétebb színű lesz.

Ezzel készen is van ez a gyönyörű desszert. Minél előbb érdemes tálalni, mert a krém hosszabb állás után a tésztát nagyon megpuhítja.

Comments


Group 135 (1).png
ALDI logo good.png
facebookIkon.png
instagramIkon.png
youtubeIkon.png
pinterestIkon.png
tiktokIkon.png
faceRecept.png
faceSüti.png

© 2021. ROKSH

bottom of page