top of page
  • Szerző képeROKSH

Újházi-tyúkhúsleves

Magyar Elek - Az Ínyesmester szakácskönyve alapján



Hozzávalók


1 kg Baromfi leveshús

1 kg leveszöldség

1/2 fej kelkáposzta

1 zöldpaprika

pár szárított vagy friss gomba

1 fej friss paradicsom vagy egy kanál sűrű konzerv

néhány karfiolrózsa

1 deci zöldborsó

10-15 hüvely zöldbab

bors


Elkészítés


Egy szép nagy, megtisztított kakast aprólékával és tarajával (taréjt, ha tudunk szerezni, minél többet tehetünk bele), 1/2 kiló elsőrendű hízott leveshússal (legjobb a fartő), 1/2 kiló marhacsonttal megfelelő nagyságú fazékban, 3-4 liter vízben, födő alatt lassan főzünk.


Körülbelül 1/2 órai főzés után beleteszünk 1 kiló leveszöldséget, 1/2 fej kelkáposztát, karikára vágott zöldpaprikát (amikor lehet), pár szárított vagy friss gombát, egy fej friss paradicsomot vagy egy kanál sűrű konzervet, néhány karfiolrózsát, egy deci zöldborsót, 10-15 hüvely zöldbabot. Megsózzuk, megborsozzuk, és tovább főzzük (legalább 3 és fél óra hosszat), nagyon lassan, halkan bugyborékoltatva, míg a hús egészen megpuhul. Akkor leszűrjük a levest.


A kakas húsát lefejtjük a csontokról kisebb darabokra vágjuk a zúzával, májával, tarjával és a különböző zöldségek egy részével együtt.


Mindezt belerakjuk a tálba öntött levesbe (melynek fölösleges zsírját leszedtük), sós vízben kifőtt vékony metélttel vagy apró májgombóccal (esetleg mindkettővel) és kevés, apróra vágott snittlingel együtt.


A pompás marhafartőt sem hagyjuk ott, hanem egy kis ecetes tormával vagy snittlingmártással feltálaljuk.

Group 135 (1).png
ALDI logo good.png
facebookIkon.png
instagramIkon.png
youtubeIkon.png
pinterestIkon.png
tiktokIkon.png
faceRecept.png
faceSüti.png

© 2021. ROKSH

bottom of page