top of page
  • Szerző képeSzentesi Éva

Kardos szelet

Hozzávalók


Hozzávalók a tésztához:

  • 8 db tojás

  • 25 dkg kristálycukor 12 dkg rétesliszt

  • 1 db citrom

A krémhez:

  • 3 db tojás

  • 15 dkg kristálycukor 1 db citrom

  • 1 kk liszt

  • 1 kk víz

  • 20 dkg vaj

Elkészítési javaslat


Előbb kezdjük a tésztájával: először is a nyolc to- jást szétválasztom, a fehérjéből kemény habot verek, majd a sárgáját egy külön tálban a 25 dkg cukorral, az egy citrom levével és reszelt héjával kikeverem. Ha megvan, akkor hozzáadom a réteslisztet, össze- keverem a masszával, végül beleforgatom óvatosan a keményre vert habot, elegyengetem homogénre, aztán bele óvatosan a tepsibe, és mehet is a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol lassú tűzön szép arany- színűre sütöm.

Jöhet a krémje, amely fejedelmivé teszi, és amit úgy kell őrizni, mintha koronaékszer lenne, mert na- gyon könnyű elrontani. Novák iszonyatosan mérges szokott lenni, ha kicsapja a gőz a tojást. Így vigyázz- állásban szoktunk őrködni felette.

A titka az, hogy gőz fölött kell készíteni, ezért egy nagyobb lábosban odateszem a vizet forrni, majd egy másik edényben (olyanba, amit aztán a gőz fölé tudok helyezni) elkezdem kikeverni a krém alapanyagait. Beleütöm a tojásokat egészben, hozzáadom a cukrot, a citrom levét és szintúgy a reszelt héját (mondom, hogy nagyon citromos lesz), a kávéskanálnyi lisztet és a kávéskanálnyi vizet is. A gőz erejét úgy kell beál- lítani, hogy a tojásból nehogy véletlenül, egy óvatlan pillanatban rántotta legyen, mert a cukros rántotta – úgy hidd el nekem – nem lesz finom. Szóval nagyon óvatosan, nagyon lassú gőz felett, sűrűn kavargatva fakanállal sűrű krémet főzök belőle. Szinte meg kell állnia a kanálon, olyan sűrűnek kell majd lennie. Amíg folyós, addig ne hagyd abba, viszont ha már rántotta, akkor dobd ki a csudába.

Ha elértem a krémes állagot, hagyom egy kicsit kihűlni, mondjuk éppen melegre, majd belekeverem a vajat, de ekkor már nem teszem vissza a tűzre, az szigorúan tilos, hanem addig keverem, míg ki nem hűl. A végeredmény egy selymes, lágy, sűrű krém. Ha ügyes voltál.

Mikor megsült a tésztám, megvárjuk, míg szépen kihűl, és a krémnek is teljesen ki kell hűlnie. Máskép- pen nem tudjuk kenni, vágni, díszíteni. Ha megvan, akkor szépen kettévágjuk a tésztát, megkenjük a köze- pét, majd jöhetnek a szélei és a teteje is.

Hajszálvékonyra kandírozott citromkarikákkal dí- szítem, de tehetsz rá tetszés és ízlés szerint bármit, amit kitalálsz. Javaslom még a citromos meringue-t. De ahhoz nincs receptem.



Group 135 (1).png
ALDI logo good.png
facebookIkon.png
instagramIkon.png
youtubeIkon.png
pinterestIkon.png
tiktokIkon.png
faceRecept.png
faceSüti.png

© 2021. ROKSH

bottom of page