top of page
  • Szerző képeTripsánszki Éva

Citromos pite



Hozzávalók


A tésztához: - 17 dkg liszt - 10 dkg margarin - 7-10 dkg porcukor - 1 egész tojás - 1 csipet só


A citrom krémhez: - 4 db tojás - 12 dkg cukor - 1,5 dl zsíros tejszín - 3 db citrom leve - 1 db citrom reszelt héja - 1 ágacska rozmaring


A tojásfehérje habhoz: - 3 tojás fehérje - 3 ek. porcukor - 1 tk ecet


Elkészítés

Mivel én rozmaringgal ízesítettem a citromkrémet, így előkészületként a krémhez szükséges tejszínbe beletettem az alaposan megmosott és megszárítgatott rozmaring ágacskát. Lassú tűzön felmelegítettem, de nem forraltam és hagytam kihűlni, majd teljes kihűlés után távolítottam el a rozmaringot belőle. A tejszín ezalatt kellemesen átveszi a fűszernövény aromáját. Ezután a tésztát készítjük el. A hozzávalókat tálba tesszük és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Hűtőbe tesszük fél órára. Egy 24 cm-es pite formát alaposan vajazzunk ki, a sütőt melegítsük elő 170 fokra. A hűtőből kivett tésztát nyújtsuk ki a pitesütő méreténél kissé nagyobbra, majd óvatosan illesszük a tésztát a formába. Nyomkodjuk bele úgy, hogy a forma széleit is eltakarja. A túllógó tésztát vágjuk le. (Én nem akartam ezt a kis tésztamennyiséget veszni hagyni, így egy egészen pici sütőformába tettem, szóval két pitém lett!) A tésztát villával alaposan szurkáljuk meg, majd a citromkrémhez előkészített tojásokból vegyünk ki annyit, amivel le tudjuk kenni a felületét. Ez fogja megakadályozni, hogy a folyékony citromos keveréktől, ha beleöntjük, elázzon a tészta. Ezután betoljuk a sütőbe és 10 percig elősütjük. Közben elkészítjük a citromkrémet. Ehhez a tojásokat a cukorral, a citromlével és a citromhéjjal valamint a rozmaring ízű tejszínnel alaposan elkeverjük. Az elősütött tésztát óvatosan kivesszük a sütőből (vigyázzunk, nagyon forró!) és a formában lévő tésztára öntjük a citromos keveréket. Nagyon óvatosan visszatoljuk a sütőbe és további 20-25 percig sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, mérsékelhetjük a hőfokot. Az idő leteltével kivesszük a sütőből a pitét, hagyjuk teljesen kihűlni. Ne ijedjünk meg, ekkor még a citromos krém rezgős, de ahogy hűl, sűrűsödni, szilárdulni fog. Amíg a süti hűl elkészítjük a habot. Ehhez a 3 tojás fehérjét majdnem teljesen keményre verjük robotgéppel, majd hozzáadjuk a cukrot és az ecetet. Egy nagyobbacska lábasban vizet forralunk és a felvert tojáshabot gőz felett folyamatosan addig verjük tovább, míg olyan kemény nem lesz, hogy csúcsot húz a habverő belőle. (Aki késsel belevág, a vágási felület éles határt kell, hogy képezzen.) A gőz feletti habverés biztosítja a hab stabilitását, tulajdonképpen némiképp megfő, tartósabb lesz. A habot a gőzről levesszük, hagyjuk kihűlni és a citromos pite tetejére halmozzuk. Finom mozdulatokkal csúcsos-rusztikusra igazítjuk, majd szakács fáklyával (vagy, ha így ismeritek: zsebsárkánnyal) enyhén barnára pirítjuk. Ha nincs szakács fáklyátok, akkor sütőbe visszatolva lehet színt adni a tojáshab rétegnek. (Vigyázzunk, nehogy túl égessük!)

A kész piténket hidegen tálaljuk. A hűvös savanykás citromkrém és az omlós tészta igazán mennyei a légies, édes habkoronától!

Group 135 (1).png
ALDI logo good.png
facebookIkon.png
instagramIkon.png
youtubeIkon.png
pinterestIkon.png
tiktokIkon.png
faceRecept.png
faceSüti.png

© 2021. ROKSH

bottom of page