top of page
Group 860174.png

Oszd meg ezt a receptet!

Perec “szívből”, szeretettel

Group 860139 (3).png
Group 860139 (3).png

Tripsánszki Éva

receptje

Sópancsos, édes cukor szóratos és sima ízű perecek, szív alakban

Perec “szívből”, szeretettel

Hozzávalók

Hozzávalók:
(10 db-hoz)

- 700 g Aro liszt
- 19 g só
- 62 g cukor
- 1 db egész és 1 Aro tojás sárgája
- 280 ml tej
- 1 cs élesztő
- 100 g Aro vaj

A tetejére:
- 1 egész Aro tojás elhabarva

- kevés szórócukor
vagy:
- 1 ek. só
- 2 ek. Aro liszt
- pár kanál víz
hozzáadásával készült sópancs

Group 860179.png
Group 860192.png

Elkészítés

Elkészítés:
A hozzávalókat kivesszük a hűtőből, hogy minden szobahőmérsékletű legyen. Az élesztőt a langyosra melegített tejjel és a kimért cukorból elvett kevés cukorral felfuttatjuk.
A lisztet a többi cukorral, a sóval és az élesztős tejjel valamint a tojásokkal egy dagasztó tálba tesszük. Ha géppel dolgozunk közepes fordulatszámon addig dagasztjuk, míg egyneművé válik. Ekkor hozzáadjuk a vajat és tovább dagasztjuk. Amikor már szép sima a tészta, deszkára borítjuk, átgyúrjuk kézzel picit és 30 percig pihentetjük lefedve.
Ezután 10 egyenlő adagra osztjuk. Minden adagot kezünkkel óvatosan gömbölyítve szép sima gombóccá gyúrunk. 10 percig pihentetjük ismét. A pihenőidő leteltével tenyerünkkel kissé lelapogatjuk a gombócokat, kinyomva belőle a levegőt, majd hüvelykujjunkkal visszahajtjuk a tésztát és tenyerünkkel finoman sodorva először kisebb (kb. 20 cm-es) hengereket készítünk.
Ismét pihentetjük 10 percig a tésztánkat, majd az elsőként elkészített hengert két kezünkkel kb. 70 cm hosszú, széleinél és közepénél finoman elvékonyodó hengerré sodorjuk. A középső elvékonyított résznél készítünk egy tekerést, (ez lesz a szív forma felső-belső csücske), majd a tésztahenger két vékonyított végét összetekerjük párszor, így kialakítva a megfelelő formát, a szív alsó csücskét. Sütőpapíros tepsire rakjuk, majd lekenjük elhabart tojással.
Így járunk el a többi tésztahengerrel is.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra (alul-felül sütés mellett), gőz nélkül. Amikor az első adag tepsire való 15 perce elkészült, ismét lekenjük a tésztákat tojással és sütőbe tolva 15-17 perc alatt szép sötétpirosra sütjük.
Én 4 db szívet sütöttem simára, 3 db-ot a második lekenés után megszórtam szórócukorral, 3 db-ot pedig fél süléskor megcsurgattam sópanccsal.
A sópancshoz a lisztet és a sót tálkába öntjük és annyi kanál vízzel keverjük el, hogy tejföl sűrűségű legyen. A sós szív-pereceket elősütjük, míg rózsaszínűek nem lesznek (nagyjából 8-9 perc alatt), majd kivéve a sütőből egy kanál segítségével vékony sugárban megcsurgatjuk a sópanccsal. Ezután visszatesszük a forró sütőbe és készre sütjük.

Group 860193.png

Oszd meg ezt a receptet!

Group 860178.png
Group 860191.png

Főzz profi

-ek alapanyagaival!

Mask Group.png

A hozzávalókat rendeld meg a ROKSH-on a METRO-ból!

Group 860177.png
Group 860184.png
bottom of page